Därför är han bäst i världen


I mitten av 60-talet huserade en talangfull och teknisk spelare på Manchester United's mittfält. George Best är än idag ihågkommen som en av de främsta spelarna genom tiderna. Vissa påstår till och med att Best är nummer ett, alla kategorier. Efter George Best avsked från Manchester United och den stora fotbollsscenen har en rad stora spelare efterträtt tröja nummer sju. Eric Cantona och David Beckham är två exempel.

Den senaste i raden är en talangfull och teknisk mittfältare vid namn Cristiano Ronaldo. Likheterna med Best är slående men endast framtiden kan utvisa om den unge portugisen kommer att passera George Bests kultstatus på Old Trafford. Jag anser i varje fall att Ronaldo är världens bästa spelare för tillfället.

 

image18

 

Faktum är att Ronaldo redan passerat George Best i historieböckerna. Best var så sent som för en månad sedan den mittfältare som gjort flest mål i United under en säsong. Den 19e mars gjorde Ronaldo både sitt 32a och 33e mål för säsongen. Därmed kan Ronaldo ståta med statistiken att ingen mittfältare gjort fler mål än honom under en säsong, inte ens legenden George Best. Sammanlagt har "Magikern från Madeira" nu mäktat med hela 38 mål, endast åtta fullträffar från Denis Law's totala klubbrekord. I mina ögon råder det inget tvivel om att Ronaldo är världens bästa fotbollsspelare. Ingen kan jämföra sig med honom! Ifjol ansågs Káka vara världens bästa spelare, denne kan knappast mäta sig med Ronaldos målfarlighet, inte heller Leo Messi, Didier Drogba eller Fernando Torres. Zlatan Ibrahimovic´ och Ronaldinho är inte heller i närheten. Ifjol prisades Ronaldo med 14 individuella priser. Han saknar dock de två mest ärorika. När säsongen är över kommer Ronaldo med all sannolikhet prisas med Guldskon, som ett bevis på att han är Europas bästa målgörare säsongen 2007/2008, och strax därefter med guldbollen som årets spelare i Europeisk fotboll.

Men Cristiano Ronaldo är långt ifrån att "bara" vara en målskytt. Precis som George Best är han en tekniker, men en än mer välutvecklad sådan. Han är enormt svår att ta bollen ifrån och har en extrem fysik, även om han i hopp om att få domslut med sig lägger sig lite väl ofta. Ronaldo är 184 cm lång och väger närmare 85 kg, trots det är han fruktansvärt snabb och explosiv. Med sin storlek är han också märkbart målfarlig i luftrummet och gör årligen flertalet mål med pannan. Därtill har han ett fantastiskt skott, med såväl vänster som höger fot. Han skjuter bra från distans, men även från nära håll. Dessutom har han utvecklat sin kompetens på fasta situationer och får idag anses som en av världens bästa frisparksskyttar. Han har ett otroligt märligt tillslag vilket får bollen att ändra riktning och helt ställa motståndarmålvakterna. Dessutom är han en skicklig passningsspelare. När han inte själv gör mål ligger han ofta bakom medspelarnas. Med andra ord, Cristiano Ronaldo är fullständigt komplett som fotbollsspelare. Han är ett fysiskt fenomen och det är inte för intet som han fått smeknamnet "Magikern från Madeira".

Cristiano Ronaldo föddes på den portugisiska ön Madeira 1985. I början av året fyllde han 23 år. Trots sin ringa ålder och relativt korta sejour i United är han fansens favorit. Bland motståndarna är han dock hatad mer än någon annan. Vid VM-turneringen i Tyskland 2006 blev Ronaldo syndabock för Englands misslyckande. Den engelska pressen var hänsynslös och kritiserade portugisen för sitt agerande när Wayne Rooney blev utvisad. Det befängda påståendet lever kvar än idag och vart än Manchester United spelar inom de engelska gränserna buas Ronaldo ut, så fort han får bollen. Allra värst var det vid säsongsstarten hösten 2006 och många spekulerade i att Ronaldo aldrig någonsin skulle återvända till United. Spekulationerna var felaktiga och istället fick Ronaldo chansen att visa upp sin starka mentalitet. Redan som barn fick Ronaldo känna på livets hårda sidor. Han växte upp under svåra förhållanden men kärleken till fotbollen gav såväl honom som sin familj ett värdigt liv. Men mitt under sin karriär i United avled Ronaldos pappa. I samma veva skapades en påfrestande konflikt mellan Ronaldo och lagets dåvarande skyttekung Ruud van Nistelrooy. Den sistnämnde fick därav sparken från klubben. Det är i mångt och mycket det starka psyket som fått Ronaldo att bli den spelare han är idag. Glåpord, burop och bryska kapningar. Ronaldo har överlevt allt samtidigt som han svarat med ett leende, en tunnel eller en klackspark. Så sent som i helgens möte med Arsenal visade han prov på detta. United tilldömdes straff men Ronaldo tvingades slå om straffen två gånger på grund av att en spelare sprungit in i straffområdet för tidigt. Ronaldo visade ingen som helst nervositet och slog iskallt båda straffarna i mål. Idag kan inte ens motståndarna blunda för hans storhet.

Kritikerna hävdar att Ronaldo filmar påtagliga gånger under matcherna och att han endast gör mål mot så kallat sämre motstånd. Det stämmer inte. Skådespelet kring straffområdet har minskat rejält i takt med att Ronaldo mognat som spelare, vilket tyvärr motståndarna och domarna ännu inte uppfattat. De som påstår att Ronaldo inte presterar mot bra motstånd bör ta sig en rejäl tankeställare. Ronaldo har gjort mål i båda mötena mot ligatrean Arsenal den här säsongen, avgjorde stormatchen mot Liverpool, inledde målskyttet mot Roma i Champions League, skickade Lyon ut ur turneringen genom matchens enda mål samt att han nätat i båda mötena med sin före detta klubb Sporting. När Ronaldo gjorde mål i Lissabon vägrade han att jubla och när han i slutminuten byttes ut möttes han av stående ovationer. Det är sådant som gör stora spelare större och sådant som får motståndarna att önska att Cristiano Ronaldo bar deras klubbfärger.

40 år efter George Best storhetstid har Manchester United fortfarande klätt sin bästa spelare i tröja nummer sju. Men på planen är Ronaldo nummer ett.




Muntlig argumentation i Svenska C vt 2008.
Bilden är fotad på Old Trafford 080329.

| Jimmy


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0