Sir Alex skulle göra Barcelona oslagbart



Jag säger inte att Frank Rijkaard är en undermålig tränare. Jag påstår heller inte att han kört FC Barcelona i botten. Han har ett par stjärnor som inte levererar, blir ständigt påhoppad av den spanska pressen och svarar arrogant genom att ge dem ett finger. Inte bokstavligt, men ändå.

Rijkaard har tappat fotfästet och kontrollen på det som en gång var en levande maskin. Det lag som malde ner motståndare efter motståndare och skrämde en hel kontintent. Där fanns en lysande stjärna i form av Ronaldinho. Denne, som i sina bästa stunder, förnedrade John Terry på Stamford Bridge inför ögonen på en fotbollsvärld, inklusive Mr Money - Roman Abramovitj.

Det Barcelona som charmade sina motståndare. Den Ronaldinho som applåderas av slipsgubbarna på Santiago Bernabeu. Det Barcelona som vann Champions League våren 2006 då Henrik Larsson spelade en avgörande roll.

Det Barcelona existerar inte.

***

Igår satt jag och njöt framför TV:n. Jag hade inget hellre än varit på plats under tifot på Stretford End, sjungit "Viva Ronaldo" och skrikit av glädje när Paul Scholes tackade för kaffet och sköt en projektil som egentligen är ojämförbar. Victor Valdés var givetvis maktlös.

Hela Barcelona var maktlösa. Både igår och på Camp Nou.

På Manchester United's officiella svenska hemsida är TV6:s studio stämplad som pajasartad. Glenn Hysén stirrar blint på Liverpools framgångar, vilka i och för sig tar slut ikväll. Bosse Pettersson stöder Chelsea och Barcelona. Och Thomas Nordahl givetvis Milan. Att slänga in Stuart Baxter var väl enbart för att Sir Alex är Baxters idol. Den enda som uppträder någolunda proffessionellt utöver lekmannen Runheim är Johan Mjällby. Rakt på sak. Objektiva åsikter. Ökad lön? Tja, jag vet inte. Men hur som helst är de övrigas analyser helt utom kunskap.

Barcelona var inte värda ett avancemang. Barcelona var inte bättre än United. Barcelona skapade inte mer än United. Det ENDA Barcelona gjorde bättre än United var att hålla i bollen. Anledningen är enkel. Sir Alex valde att spela ett lågt försvarsspel på Camp Nou för att få med sig ett oavgjort resultat. På Old Trafford gjort United tidigt 1-0, efter en enorm press som följde, och därefter försvarade sig väl. Utan Vidic. Utan Rooney. Utan Neville.

United spelade 1-0 mot Barcelona utan två av lagets ordinarie försvarare. Och utan lagets viktigaste offensiva spelare. Nej, Ronaldo är inte viktigast. För utan Wonder Wayne hade Ronaldo inte gjort 38 mål i år. Det är Rooney som får United att blixtra och att spela en så pass dynamisk fotboll som man faktiskt gör. Däremot är Ronaldo än bättre individuell spelare, men det är en annan sak.

***

Det är just dynamiken i spelet som Frank Rijkaard har misskött sitt arbete. Han har en anfallskvot som skulle kunna fylla tre La Liga lag. Han har Deco och Xavi som ska vara två av ligans bästa centrala mittfältare.

Rijkaard fick ut noll av dem alla, förutom Leo Messi.

Jag är ännu fundersam på varför Rijkaard valde att spela med Deco och Eto'o. Två extremt formsvaga spelare som uträttat NADA. En vass Iniesta på Decos plats. En talangfull Bojan till vänster i anfallet och en stark Henry istället för Eto'o central. Det hade varit något. Självfallet saknar Barcelona Ronaldinho mer än man tror. Men denne är skadad och inte ens med i resonemanget.

I United finns, i vanlig ordning, Rooney, Tévez och Ronaldo med som offensiva spelare. Dessa kombinerar löpningar, byter platser, låter Rooney hämta boll, varierar, byter kant med varandra, varvar av centralt, jobbar i defensiven, gör mål, passar fram till mål, skapar ytor för varandra. Det är en dynamik i spelet som Sir Alex skapat. Och den gör United fruktansvärt bra.

Visst har United världens bästa försvar, men Barca gjorde det enkelt för United igår.

Eto'o vilade centralt, hade han en stol med sig ut? Visst, han hämtade ett par bollar på kanterna, men missade varenda passning. Iniesta kom inte till sin rätt på vänsterkanten, där han var fast hela tiden. Och så Leo Messi. Denne löpte på sin högerkant, spelade inte av Evra en enda gång - men passade på när denne var i offensiven.

Messi hade ETT skott på mål. Visst var han bra. Men han skapade ingenting. Det fanns ingen att spela och det är omöjligt att dribbla sig igenom United's försvar. Försvaret var helt makalöst igår.

***

Jag tror att Sir Alex skulle kunna skapa den rörelse som Barca idag saknar. Det skulle göra dem gott.

Istället reser United nu till Moskva. Vilket dem efter två matcher helt klart är värda. Frågan om Barcelona verkligen har världens bästa offensiv kan helt klart ifrågasättas. Inte ett enda mål på två matcher mot United. Och detta trots att Edwin van der Sar inte varit på topp i någon av matcherna.

COME ON THE RED'S - LET'S BRING THE TROPHY HOME

| Jimmy

Hala Kungsgård



Fredag 14.15, Jönsbergska.

Ständigt på plats, innebandy i världsklass ;)

Det bjuds på tunnlar, propagandaspel och skön stämning. Samtidigt står CD-spelaren på högst nivå och dunkar musik med sambastuk.

I samband med det står Oscar och dansar, likt en målskytt signerad Papa Bouba Diop. Detta efter ett patenterar handledsskott ;)

***
Det blev inget DM.-guld för Kungsgårds innebandylag, inte heller något avancemang i SM.

Men om en månad ger vi oss ut på jakt  efter nya utmaningar.

Då styrrs skutan mot Spanien och Costa del Sol.

Två matcher ska vi förmodligen spela, mot Svenska Skolan samt en ett gäng spanjorer.

Blir med all sannolikhet en av höjdpunkterna när man sammanfattar sin skolgång på Kungsgård.

***
Resan är betald. Henrik Lennermark har sms:at:
"Packa väskorna.."

Det känns på sitt vis riktigt, riktigt kul.

***
Tänkte i samma veva lista ett par spontana kommentarer från målvakten Joakim Ferm:
"Nae, nu får det var a slut på förnedringen"
- straffläggningen var över, dags att gå hem

"Oj, nu kommer Jonas med sin farliga bössa!"
- mitt under spelets gång

"Offer!"

The one and only.

***
Vi kanske inte är bäst, men vi har absolut roligast!

***

Den 10e maj är det match mot Åby Oilers A. Jag kommer tillsammans med Gurra, Mange och Kim (från Kungsgård) representera Lenny All-stars!

Match, grillning och utgång.

Är det inte så en genomtänkt kick-off ska se ut? Jo, i mitt tycke.

***
På fredag väntar lunch med sportchefen Larseric Ramlöv.

Just nu är man kontraktslös. 12 dagar innan försäongen inleds.

Vilka är då på på plats?
Jag? #27? Övriga spelare? Nyförvärv?

Det har varit väldigt snålt med officiella nyförvärv hittills.

***

Gissade på X igår i CL. Var väl ingen större skräll på förhand, även om det blev ett snopet slut.

Ikväll kör United över Barcelona. Vinst 2-1. Rooney avgör.

| Jimmy

Därför är han bäst i världen


I mitten av 60-talet huserade en talangfull och teknisk spelare på Manchester United's mittfält. George Best är än idag ihågkommen som en av de främsta spelarna genom tiderna. Vissa påstår till och med att Best är nummer ett, alla kategorier. Efter George Best avsked från Manchester United och den stora fotbollsscenen har en rad stora spelare efterträtt tröja nummer sju. Eric Cantona och David Beckham är två exempel.

Den senaste i raden är en talangfull och teknisk mittfältare vid namn Cristiano Ronaldo. Likheterna med Best är slående men endast framtiden kan utvisa om den unge portugisen kommer att passera George Bests kultstatus på Old Trafford. Jag anser i varje fall att Ronaldo är världens bästa spelare för tillfället.

 

image18

 

Faktum är att Ronaldo redan passerat George Best i historieböckerna. Best var så sent som för en månad sedan den mittfältare som gjort flest mål i United under en säsong. Den 19e mars gjorde Ronaldo både sitt 32a och 33e mål för säsongen. Därmed kan Ronaldo ståta med statistiken att ingen mittfältare gjort fler mål än honom under en säsong, inte ens legenden George Best. Sammanlagt har "Magikern från Madeira" nu mäktat med hela 38 mål, endast åtta fullträffar från Denis Law's totala klubbrekord. I mina ögon råder det inget tvivel om att Ronaldo är världens bästa fotbollsspelare. Ingen kan jämföra sig med honom! Ifjol ansågs Káka vara världens bästa spelare, denne kan knappast mäta sig med Ronaldos målfarlighet, inte heller Leo Messi, Didier Drogba eller Fernando Torres. Zlatan Ibrahimovic´ och Ronaldinho är inte heller i närheten. Ifjol prisades Ronaldo med 14 individuella priser. Han saknar dock de två mest ärorika. När säsongen är över kommer Ronaldo med all sannolikhet prisas med Guldskon, som ett bevis på att han är Europas bästa målgörare säsongen 2007/2008, och strax därefter med guldbollen som årets spelare i Europeisk fotboll.

Men Cristiano Ronaldo är långt ifrån att "bara" vara en målskytt. Precis som George Best är han en tekniker, men en än mer välutvecklad sådan. Han är enormt svår att ta bollen ifrån och har en extrem fysik, även om han i hopp om att få domslut med sig lägger sig lite väl ofta. Ronaldo är 184 cm lång och väger närmare 85 kg, trots det är han fruktansvärt snabb och explosiv. Med sin storlek är han också märkbart målfarlig i luftrummet och gör årligen flertalet mål med pannan. Därtill har han ett fantastiskt skott, med såväl vänster som höger fot. Han skjuter bra från distans, men även från nära håll. Dessutom har han utvecklat sin kompetens på fasta situationer och får idag anses som en av världens bästa frisparksskyttar. Han har ett otroligt märligt tillslag vilket får bollen att ändra riktning och helt ställa motståndarmålvakterna. Dessutom är han en skicklig passningsspelare. När han inte själv gör mål ligger han ofta bakom medspelarnas. Med andra ord, Cristiano Ronaldo är fullständigt komplett som fotbollsspelare. Han är ett fysiskt fenomen och det är inte för intet som han fått smeknamnet "Magikern från Madeira".

Cristiano Ronaldo föddes på den portugisiska ön Madeira 1985. I början av året fyllde han 23 år. Trots sin ringa ålder och relativt korta sejour i United är han fansens favorit. Bland motståndarna är han dock hatad mer än någon annan. Vid VM-turneringen i Tyskland 2006 blev Ronaldo syndabock för Englands misslyckande. Den engelska pressen var hänsynslös och kritiserade portugisen för sitt agerande när Wayne Rooney blev utvisad. Det befängda påståendet lever kvar än idag och vart än Manchester United spelar inom de engelska gränserna buas Ronaldo ut, så fort han får bollen. Allra värst var det vid säsongsstarten hösten 2006 och många spekulerade i att Ronaldo aldrig någonsin skulle återvända till United. Spekulationerna var felaktiga och istället fick Ronaldo chansen att visa upp sin starka mentalitet. Redan som barn fick Ronaldo känna på livets hårda sidor. Han växte upp under svåra förhållanden men kärleken till fotbollen gav såväl honom som sin familj ett värdigt liv. Men mitt under sin karriär i United avled Ronaldos pappa. I samma veva skapades en påfrestande konflikt mellan Ronaldo och lagets dåvarande skyttekung Ruud van Nistelrooy. Den sistnämnde fick därav sparken från klubben. Det är i mångt och mycket det starka psyket som fått Ronaldo att bli den spelare han är idag. Glåpord, burop och bryska kapningar. Ronaldo har överlevt allt samtidigt som han svarat med ett leende, en tunnel eller en klackspark. Så sent som i helgens möte med Arsenal visade han prov på detta. United tilldömdes straff men Ronaldo tvingades slå om straffen två gånger på grund av att en spelare sprungit in i straffområdet för tidigt. Ronaldo visade ingen som helst nervositet och slog iskallt båda straffarna i mål. Idag kan inte ens motståndarna blunda för hans storhet.

Kritikerna hävdar att Ronaldo filmar påtagliga gånger under matcherna och att han endast gör mål mot så kallat sämre motstånd. Det stämmer inte. Skådespelet kring straffområdet har minskat rejält i takt med att Ronaldo mognat som spelare, vilket tyvärr motståndarna och domarna ännu inte uppfattat. De som påstår att Ronaldo inte presterar mot bra motstånd bör ta sig en rejäl tankeställare. Ronaldo har gjort mål i båda mötena mot ligatrean Arsenal den här säsongen, avgjorde stormatchen mot Liverpool, inledde målskyttet mot Roma i Champions League, skickade Lyon ut ur turneringen genom matchens enda mål samt att han nätat i båda mötena med sin före detta klubb Sporting. När Ronaldo gjorde mål i Lissabon vägrade han att jubla och när han i slutminuten byttes ut möttes han av stående ovationer. Det är sådant som gör stora spelare större och sådant som får motståndarna att önska att Cristiano Ronaldo bar deras klubbfärger.

40 år efter George Best storhetstid har Manchester United fortfarande klätt sin bästa spelare i tröja nummer sju. Men på planen är Ronaldo nummer ett.




Muntlig argumentation i Svenska C vt 2008.
Bilden är fotad på Old Trafford 080329.

| Jimmy


Simpelt att vara klasspelare i Allsvenskan



Skolan är tortyr. Endast veckor kvar..

Därav har bloggen uppdaterats mindre rikligt under den närmaste tiden.

Hade annars funnits en hel del att skriva om. Redo för en lista?

***

  • Foppas dominans i NHL
  • SM-finalen i Ishockey, eller är det ens någon som bryr sig?
  • Fotbollsallsvenskan
  • IFK Norrköpings skandalösa inledning, funderar att såga Peking totalt i NT eller möjligtvis på bloggen
  • Helsingborg vinner allsvenskan
  • Manchester United's dominans i såväl ligan som i CL
  • Romarios avsked
  • Cristiano Ronaldo
  • Silly Season
  • Högskola, Jobb och utlandsresor
  • Emile Heskey
  • Urban Nilsson
Den senare imponerades jag av under gårdagens intervju på 24NT. Enligt tidningen var det 10 år sedan han coachade FVIB. Nu är han tillbaks. Förmodligen ett starkt nyförvärv. Hittills det enda starka..?

Urban Nilsson, Rågher Godin, Tom Iversjö, Willy Wiklander? och Jimmy Gustafsson?

Jo, tränarstaben ser nästan lika stark ut som när jag skrev på mitt kontrakt.

Då:
Anwar Samuelsson, Rågher Godin, Tom Iversjö, Thomas Karlsson, Christer Norwald och Mats Olsson.

***

Hylla Sören Cratz.

***

Möjligtvis saknar IFK en man som Micke Andersson vid rodret?

IFK:s nyförvärv:
Armando Ibrakovic, b, ++
Gunnar Thor Gunnarsson, b, +
Feliciano Magro, m, ++
Marcin Burkhardt, m, +++
Imad Khalili, m/a, ++
Kevin Amuneke, a, +++

Amuneke och Burkhardt anses som klasspelare.
Det måste vara enkelt att vara en klasspelare i Allsvenskan när man är totalt osynlig i jämförelse med Thomas Olsson och Jonas Wallerstedt.

***

I helgen gjorde Martin Åslund debut för Assyriska. Huhu.

***

Vet Mats Jingblad vem Rajalakso är?

***

Anders Svensson, Cesar Santin och Niclas Alexandersson är klasspelare.

***
Mitt tips:
Säsongens målvakt: Kim Christensen, IFK Göteborg
Säsongens back: Peter Larsson, Halmstad BK
Säsongens mittfältare: Adam Johansson, IFK Göteborg
Säsongens anfallare: Henrik Larsson, Helsingborgs IF

Helsingborg
-----------------
IFK Göteborg
IF Elfsborg

***

Göteborgs AIS
IFK Norrköping
-------------------
GIF Sundsvall
Ljungskile

***

Träningsledig? Glöm det.

Måndag: Gym
Tisdag: Fotboll
Onsdag: Innebandy
Torsdag: Fotboll
Fredag: Innebandy
Lördag: Gym
Söndag: Match

***

Ikväll: Gräsplan? Fullplan? Monnes IP?

| Jimmy

Levererar direkt - målskytt i debuten



I helgen gjorde man comeback på fotbollsplanen efter närmare två års uppehåll, i division 6-laget Norrköpings FF.
Motståndet stod Klockaretorpets B-lag för, vars A-lag hör hemma i div. 4 och senare under dagen spelade jämnt (i alla fall resultatmässigt) mot Sylvia.

Bollis, 11.00. Kick off.

Jag inledde på bänken för att sedan byta av lagets skyttekung Kricka Perfors efter en 25 minuter. Med nummer elva på ryggen klev man in på planen, debut för NFF och comeback rent fotbollsmässigt.

Det tog bara ett par minuter innan man själv, som förr i tiden, placerade in bollen fri mot målvakten. I'm back.
Lurade först backen för att ta bollen efter uppstuds, utmanade en mot en och tråcklade mig förbi. Placerade bollen mellan benen på målvakten och 3-1 var ett faktum. Leverar direkt ;)

Var sedan ytterst nära att dunka in en halvvolley från distans efter en smart passning från motorn Alvarado.

***

I andra halvlek bröt man bollen på mittplan, spelade Mardsjö som i sin tur friställde Axelsson. Själv befann jag mig strax bakom och lyckades peta in returen på friläget med en vänster bredsida från en 15 meter. Betalar av övergångssuman i debuten ;)

5-5 blev slutresultat efter att vi tappat ledningen med 5-2 den sista kvarten...
Tappade i och för sig hela matchen när Daniel Alvarado byttes ut efter 45'.

Otroligt nära att jag nätade i slutsekunderna, men bollen smekte stolpens utsida...

Nåja, tillbaks i alla fall.

***

image17

***

Comeback på innebandyplanen blev det idag. Spelade back tillsammans med ett potentiellt nyförvärv från Norge. I mina ögon imponerade Lars-Erik Torp mest, även om träningens gigant var Jussi Heikkinen. Den sistnämnde gjorde för övrigt sitt sista framträdande i Aluceum idag.

***

En dag som denna får mig att blicka tillbaka...
"He comes from Serbia, he'll fucking murder ya. Nemanja wooho, Nemanja wooho."

Utan Vida, ingen viktoria.

Slaget på Stamford, huhu.

***

För övrigt anser jag att IFK Norrköping kommer befinna sig långt ned i tabellen,
medan Helsingborgs IF vinner Allsvenskan 2008.


| Jimmy

Manchester is wonderful



Home sweet home.

Hilton Chambers blev för tre nätter mitt hem. Ett stenkast från Piccadilly Gardens. Mitt i centrala Manchester.
En stad jag på förhand trott skulle vara tråkig, trist och grå.

Men detta är inte boring, boring Arsenal.

Manchester is wonderful.

Härlig atmostfär, trevlig folk och ett upprustad stad.

Home!



***

Nu blir det inget mer Elias. Heller inget mer Micke, Rickard eller Marcus.

Tack för en enormt trevlig vistelse i England.

Sure, något regnigt i vanlig ordning. Något man får infinna sig i när man reser till Manchester.
Dock soligt och fint under drygt hälften av resan. Inget att klaga på med andra ord.



***

Lördagen den 29 februari är för evigt ett minne i sig. Matchdagen. Manchester United - Aston Villa, men inte bara det. Stämnigen på Bishop Blaize inför matchen där Pete Boyle ledde sin ''Red army''.

Sångerna, hyllningarna och människorna. Alla från olika delar av världen, olika religon, kön och ålder. Men en sak tillsammans hade vi alla - Manchester United.

Stämningen är obeskrivlig, det går inte att beskriva med ord.


Pete Boyle,
King of Bishop Blaize

***

South Stand, stol 193. Omkring mig: 75 931 åskådare. Mäktig inramning och platser enbart en tio meter från planen. Sex rader nedanför mig tog en åskådare i hand med John O'Shea.

Makalöst.

Därpå fyra mål till United. Noll till Villa. Och vilka mål...

Cristiano Ronaldo noterades för ett mål och tre assist. Att han är bäst i världen behöver väl knappast nämnas..

"He plays on the left, he plays on the right. Oh that boy Ronaldo makes england look shiet"

"Viva Ronaldo, Viva Ronaldo, Viva Ronaldo. He's running down the wing, hear United sing. Viva Ronaldo"

Sångerna ekade från Stretford End, East Stand.


Münich tunnel
Sorrow...

***

Resan var magisk.

Stadium Tour och Museum.

Fick äran att sitta på Ronaldos plats i omklädningsrummet och även inta avbytarbänken.


Stretford End


Ronaldo -
King of Stretford End

***

"He comes from serbia, he'll fucking murder ya. Nemanja wooho, Nemanja wooho."

"Anderson-son-son He's our midfield mag-ic-ian To the left, to the right, to the samba beat tonight He is class, with a brass and he shits on Fabregasss!"

Manchester is wonderful!



Jag vill tillbaks. Hem.

| Jimmy

RSS 2.0