Sir Alex skulle göra Barcelona oslagbart



Jag säger inte att Frank Rijkaard är en undermålig tränare. Jag påstår heller inte att han kört FC Barcelona i botten. Han har ett par stjärnor som inte levererar, blir ständigt påhoppad av den spanska pressen och svarar arrogant genom att ge dem ett finger. Inte bokstavligt, men ändå.

Rijkaard har tappat fotfästet och kontrollen på det som en gång var en levande maskin. Det lag som malde ner motståndare efter motståndare och skrämde en hel kontintent. Där fanns en lysande stjärna i form av Ronaldinho. Denne, som i sina bästa stunder, förnedrade John Terry på Stamford Bridge inför ögonen på en fotbollsvärld, inklusive Mr Money - Roman Abramovitj.

Det Barcelona som charmade sina motståndare. Den Ronaldinho som applåderas av slipsgubbarna på Santiago Bernabeu. Det Barcelona som vann Champions League våren 2006 då Henrik Larsson spelade en avgörande roll.

Det Barcelona existerar inte.

***

Igår satt jag och njöt framför TV:n. Jag hade inget hellre än varit på plats under tifot på Stretford End, sjungit "Viva Ronaldo" och skrikit av glädje när Paul Scholes tackade för kaffet och sköt en projektil som egentligen är ojämförbar. Victor Valdés var givetvis maktlös.

Hela Barcelona var maktlösa. Både igår och på Camp Nou.

På Manchester United's officiella svenska hemsida är TV6:s studio stämplad som pajasartad. Glenn Hysén stirrar blint på Liverpools framgångar, vilka i och för sig tar slut ikväll. Bosse Pettersson stöder Chelsea och Barcelona. Och Thomas Nordahl givetvis Milan. Att slänga in Stuart Baxter var väl enbart för att Sir Alex är Baxters idol. Den enda som uppträder någolunda proffessionellt utöver lekmannen Runheim är Johan Mjällby. Rakt på sak. Objektiva åsikter. Ökad lön? Tja, jag vet inte. Men hur som helst är de övrigas analyser helt utom kunskap.

Barcelona var inte värda ett avancemang. Barcelona var inte bättre än United. Barcelona skapade inte mer än United. Det ENDA Barcelona gjorde bättre än United var att hålla i bollen. Anledningen är enkel. Sir Alex valde att spela ett lågt försvarsspel på Camp Nou för att få med sig ett oavgjort resultat. På Old Trafford gjort United tidigt 1-0, efter en enorm press som följde, och därefter försvarade sig väl. Utan Vidic. Utan Rooney. Utan Neville.

United spelade 1-0 mot Barcelona utan två av lagets ordinarie försvarare. Och utan lagets viktigaste offensiva spelare. Nej, Ronaldo är inte viktigast. För utan Wonder Wayne hade Ronaldo inte gjort 38 mål i år. Det är Rooney som får United att blixtra och att spela en så pass dynamisk fotboll som man faktiskt gör. Däremot är Ronaldo än bättre individuell spelare, men det är en annan sak.

***

Det är just dynamiken i spelet som Frank Rijkaard har misskött sitt arbete. Han har en anfallskvot som skulle kunna fylla tre La Liga lag. Han har Deco och Xavi som ska vara två av ligans bästa centrala mittfältare.

Rijkaard fick ut noll av dem alla, förutom Leo Messi.

Jag är ännu fundersam på varför Rijkaard valde att spela med Deco och Eto'o. Två extremt formsvaga spelare som uträttat NADA. En vass Iniesta på Decos plats. En talangfull Bojan till vänster i anfallet och en stark Henry istället för Eto'o central. Det hade varit något. Självfallet saknar Barcelona Ronaldinho mer än man tror. Men denne är skadad och inte ens med i resonemanget.

I United finns, i vanlig ordning, Rooney, Tévez och Ronaldo med som offensiva spelare. Dessa kombinerar löpningar, byter platser, låter Rooney hämta boll, varierar, byter kant med varandra, varvar av centralt, jobbar i defensiven, gör mål, passar fram till mål, skapar ytor för varandra. Det är en dynamik i spelet som Sir Alex skapat. Och den gör United fruktansvärt bra.

Visst har United världens bästa försvar, men Barca gjorde det enkelt för United igår.

Eto'o vilade centralt, hade han en stol med sig ut? Visst, han hämtade ett par bollar på kanterna, men missade varenda passning. Iniesta kom inte till sin rätt på vänsterkanten, där han var fast hela tiden. Och så Leo Messi. Denne löpte på sin högerkant, spelade inte av Evra en enda gång - men passade på när denne var i offensiven.

Messi hade ETT skott på mål. Visst var han bra. Men han skapade ingenting. Det fanns ingen att spela och det är omöjligt att dribbla sig igenom United's försvar. Försvaret var helt makalöst igår.

***

Jag tror att Sir Alex skulle kunna skapa den rörelse som Barca idag saknar. Det skulle göra dem gott.

Istället reser United nu till Moskva. Vilket dem efter två matcher helt klart är värda. Frågan om Barcelona verkligen har världens bästa offensiv kan helt klart ifrågasättas. Inte ett enda mål på två matcher mot United. Och detta trots att Edwin van der Sar inte varit på topp i någon av matcherna.

COME ON THE RED'S - LET'S BRING THE TROPHY HOME

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0