En gentleman lämnar inte sin dam



Det handlar om olika saker. Det är definitivt inte två sidor av samma mynt. På tal om det ena var just mynten en bidragande faktor, för det andra något helt annat. Nämligen kunskapen. Juventus har lyckats acklimatisera sig på nytt men IFK Norrköping kommer med all sannolikhet inte göra det. I alla fall om jag får reflektera fritt och göra mina subjektiva tankar hörda.

Allsvenskan 2008 kommer inom kort att inledas. En nykomling vid namn IFK Norrköping kommer att finnas med när vinterkylan ger vika och våren glöder av hetta. Inte på termometern, men på fotbollens arenor. Jag tror det blir en kort visit i Norrköping. Jag tror att temperaturen sjunker i samma takt som Ale Del Pieros status i Turin ständigt närmar sig zenit.

Vad har Juventus med Allsvenskan och göra då? Inte ett smack. Men "Den gamla damen" är precis som "Peking" en anrik klubb som omskakade ett helt land när sejouren i högsta divisionen fick ett abrubt slut. För Juventus del handlade det om ekonomiskt fiffel och en stor skandal. För IFK Norrköpings del handlade det om oförmågan att prestera bra fotboll, detta trots stjärnor som Antti Sumiala och Nick Bosevski.

***

Återtåget. Juventus dansade samba och bjöd dagligen till show i Serie b. "Bianconeri" var ständigt ett nummer större än sina motståndare. Det var inte IFK Norrköping. Det handlar om kontunitet. Visserligen förlorade Juve stora stjärnor som Lillian Thuram, Fabio Cannavaro, Patrick Vieira och Zlatan Ibrahimovic. Men Juve lyckades behålla Pavel Nedved, Gigi Buffon, Ale Del Piero och David Trezeguet. Det var sannerligen nyckel till framgång. Därtill plockade man upp unga talanger som kunde bredda truppen och utveckla sina kunskaper för en framtid i Juventus. Till sist värvade man ytterligare kraft, speciellt när avancemanget stod klart. Iaquinta, Sissoko, Andrade och Salihamidzic är exempel på dessa. Det har åter gjort Juve till ett topplag i Serie A.

IFK Norrköping då? De gamla stjärnorna finns kvar. Mikael Blomberg, Magnus Samuelsson och Mikael Roth. Spelare som Gardar Gunlaugsson, Eirik Dybendal och Daniel Bamberg blir livsviktiga. Unga talanger som Armando Ibrakovic, Andreas Haglund och Christopher Telo har plockats in. Värvningar som Feliciano "Felix" Magro, Kevin Amuneke, Imad Khalili och Gunnar Thor Gunnarsson är inte allt för upphetsande. Hittills har de enbart gjort Mikael "Gädda" Hanssons lön som rehabtränare ifrågasatt. Borde inte en man som tar hand om skadorna på halva laget tjäna mer ?

***

Nej. Juventus lyckades behålla rätt spelare. De som har ett hjärta som klappar för svart och vitt. Jag tvivlar inte det minsta på Samuelssons kärlek til l IFK , men just nu hålls han mest med förbandslådan. Det samma gäller nyförvävet Amunke samt Magnusson, Haglund, Blomberg, Gunlaugsson, Magro, Gunnarsson, Dybendal, Racu och Omekanda. Det kommer inte att hålla. IFK känns som ett ålderstiget AC Milan, utan stortalanger som Señor Pato och stjärnan Kaká . Sure, Magro håller hög klass. Men det är inte för intet som framträdanden i Djurgården går att räkna på en hand...

Juventus lyckades ta steget från Serie B till Serie A och etablera sig i toppen direkt. IFK Norrköping tog ett par år på sig innan avancemanget blev till verklighet. Jag räds för att återtåget kan vara till ingen nytta. Eller är ett år i rampljuet värd all möda?

***

Juventus hade en gång i tiden en polsk stjärna i Zbigniew Boniek. Jag hoppas innerligt att Marcin Burkhardt blir en ny hjälte på Parken. Det kommer krävas stordåd, á la Peter Hansen. För den dagen IFK lämnade Allsvenskan fanns inga trogna spelare som Ale Del Piero och Gigi Buffon. Snabbt försvann det mesta av själen. Antti Sumiala tömde bankkontot och tog första bästa plan till Turkiet. Det kommer hända igen, om IFK åter degraderas.

Ale Del Piero sa: "En gentleman lämnar inte sin dam".

Det är sådant som gör en anrik klubb anrik. Och det är sådant som gör ett fallande lag till ett stående. Eller kanske ett bestående...

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0