It ain't over 'til it's over



De sa att han var slut, de sa att det en sorg att beskåda honom, de sa att skadorna förstörde hans karriär, de sa att han var överviktig, de sa att allt var över, de säger att allt är slut nu.

Jag säger: It ain't over 'til it's over!

***

Han slog igenom i Holland i mitten av 90-talet efter succén i den inhemska ligan, värvades av FC Barcelona och gjorde mål på Stoichkov-manér, blev utsedd till världens bästa spelare och hamnade i Inter. Var 90-talets egen Pelé och dominerade stort, anlände till Frankrike 98' för att gräva guld. Var, tillsammans med Rivaldo, Brasiliens stora stjärna men blev mystisk sjuk och karriären vände.

Det var någonstans där som spelaren och underhållaren försvann ur kroppen, målsinnet skulle dock alltid finnas kvar. Det berömda rycket, att göra fyra-fem spelare; det var som bortblåst. En skaderabbad karriär i Inter gjorde att succéduon med Christian Vieri uteblev. Sedan bar skutan vidare till Spanien igen, och Real Madrid. Hånad, utskrattad och kritiserad. Mål gjorde han i massor och till VM 2002 kom han som en underskattad föredettting. Han vann skytteligan och tystade en hel värld. Han avgjorde VM-finalen och Brasilien vann guld. Han log.

Sedan dröjde det fyra år, ett par nya skador, mängder med mål och konstant viktökning. När Ola Wenström sa att det var sorgligt att se en gammal hjälte så dålig gjorde det ont. Ånyo skulle "Fenomenet" tysta världen. Detta när han slog Gerd Müllers målrekord. Ett rekord jag kanske aldrig får se någon slå igen.

I veckan drabbades han av nya skador, den sista påstår vissa. För detta är enligt dem slutet på sagan, det sista kapitlet. Jag tror inte det. Han kommer tillbaka, åker hem till Brasilien och gör nya mål. Det är det som driver honom fram, mitt i ingenstans.

Luiz Nazario de Lima Ronaldo. Den bästa anfallaren jag någonsin skådat.

***

Det är alltid svårt att peka ut den bästa spelaren genom tiderna, speciellt då man aldrig haft chansen att se alla. Hade ändå, med statistik och mycket läsning, tänkt lista årtiondets främsta spelare från 1950 och fram till idag.

50-talet Duncan Edwards (i konkurrens med Ferenc Puskás)
60-talet Pelé (ohotad)
70-talet Franz Beckenbauer (i konkurrens med George Best)
80-talet Diego Maradona (ohotad) 
90-talet Ronaldo (i konkurrens med Zinedine Zidane)
00-talet Ronaldinho (ohotad)

***

Duncan Edwards: Världens genom tiderna mest komplett fotbollsspelare. Trivdes bäst som defensiv mittfältare men var lika bra som back och anfallare. Hade en enorm löpkapacitet och arbetsmoral. Dessutom ett bra skott och ett bra spelsinne. "Take all your Best Maradona and Pele,  Duncan was better than them all" är ett klassisk citat som signifkerar hur bra han var. Var i över 40 år Englands yngsta debutant (Michael Owen slog det 1998..), lagkapten i det engelska landslaget och Manchester United's stora stjärna. Omkom tragiskt 21 år gammal i München.

Pelé: Världens bästa anfallare genom tiderna. Av många ansedd som den bästa spelaren alla kategorier. Avgjorde VM-finalen 58' 17 år gammal med sina två mål mot Sverige. Därefter en magisk karriär. Ett fantastiskt målsnitt, oerhört bra på huvudet, bra bollkontroll, relativt snabb och bra skott. En komplett anfallare och en levande legend. Ska enligt viss statistik ha gjort 1281 mål på 1363 matcher vilket är ett ofantligt facit. Dessutom har han gjort flest mål i det brasilianska landslaget med 77 fullträffar på 92 matcher. Under året 1959 gjorde han 126 mål!

Franz Beckenbauer: "Kejsaren" lever än med epiteten "den bästa försvare som funnits". Var också mannen bakom den så kallade libero-positionen. Var den stora ledaren i det tyska landslag som var ett av världens absolut bästa under 70-talet. Deltog i totalt fem mästerskap (tre VM och två EM) och tog medalj vid samtliga, var av två guld.
Diego Maradona: En av de främsta spelgenier som någonsin funnits, endast Zinedine Zidane kan jämföra sig med Diego. Guden från Argentina är världens genom tidernas främsta mittfältskreatör, hade en oerhörd teknik och gudabenådad spelförståelse. En enorm dribbler och skicklig frisparksskytt. Många argentinska spelare har fått leva med uttycket "den nya Maradona" men ingen har någonsin varit i närheten. En av modern fotbolls absolut största genier.

Ronaldo: Se ovan.

Ronaldinho: En supertalang som debuterade i Brasiliens landslag 18 år gammal. Karriären gick sedan spikrakt uppåt och Ronaldinho är en av vår tids allra bästa fotbollsspelare. Var under sin kulme tillräckligt bra för att göra i princip vad han ville. Kärleken till fotbollen har gjort Ronaldinho älskvärd bland fans världen över. Inte för intet kallas han "The one man show". Fick Real Madrids publik att applådera honom mitt under hatmatchen. En sensationell spelare vars mest uppmärksammade incident var när han med öppet mål vände tillbaka i planen för att testa på nya finter...

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0