Blod och svett - men inga tårar



Lillehammer, Norge 1994. Peter Forsberg kommer glidande från mittcirkeln. Pucken ligger tätt intill klubbladet. Han närmar sig den kanadensiska målvakten. Sedan lyfter han blicken en aning, tar ett skär till vänster. Corey Hirsch följer med. "Foppa" gör en sidledsdragning, Hirsch ligger ner, sedan lägger "Foppa" över pucken på backhandsidan. Resten är histora. Svensk idrottshistoria.

Lillehammer, Norge 2008. Danmark möter Tyskland. Det kunde lika gärna ha varit ett derby Danmark och Sverige emellan. Det var egentligen så nära det kunde bli. Ett blodigt öra och ett par missade straffar fällde ett för dagen mycket, mycket bra Sverige. Det var blod, svett - men inga tårar. Sverige visade att man åter är med i kampen om medaljerna. Och nu stundar ett OS-kval där Sverige bara SKA kvalificera sig för ett mästerskap man faktiskt aldrig vunnit.

***

På tal om annat. Får ge cred till Stefan Hedlund som via sin eminenta blogg (www.metrobloggen.se/heda) "gjorde reklam" för min. Läsarna ökade drastiskt.

***

Sverige förlorade med två bollar. Låg under med en när det återstod 14 sekunder. Sverige tappade en-två bollar när Kim Andersson tvingades utgå när blodet från örat började forsa. En fantastisk inställning från Kim som vräkte sig fram, tacklades ner. Reste sig. Vägrade att byta. Tvingades till det. Grämde sig något oerhört. Kom in igen, men hittade aldrig tillbaka till det där riktiga flytet.

Han hade heller inte lyckan med sig med straffarna idag heller. Precis som flera andra svenskar. Lundström hängde två tror jag, men missade den avgörande.

***

För att vinna krävs att man har marginalerna på sin sida. Det hade inte Sverige till fullo. Tyskland spelade enormt bra, inget att hymla om. Målvaktsmatchen vann Tyskland, det betydde mycket. Dock gjorde Beutler ett fenomenalt inhopp i inledningen och Tomas Svensson ett lika fantastiskt i slutminuterna.

När man sammanfattar EM är det ändå med ett smil på läpparna. Sverige visade sin klass och kapacitet. Frankrike och Tyskland var numret större. Jag tror de spelar final, och jag tror att Frankrike kommer att vinna.

Lagkaptenen Kim Andersson är i mina ögon Sveriges främsta spelare i turneringen. Idag var han bedårande. Övriga som bör nämnas är Tomas Svensson och Magnus Jernemyr. Nära inpå är Dalibor Doder och Marcus Ahlm. Positiva överaskningar var även Oscar Carlén och Jan Lennartsson.

Over and out. EM är över.

***

På tal om annat ska jag tänka ut något listigt för att få in mer uttrymme för Finspång VIB i bloggen, vilket önskas av Coach Tom!

Kajsa Varis åter dopad. En gång alltid dopad. Inför noll-tolerans mot doping? Svar ja!

Foppa-hysterin är i full gång. Killen är klubblös men mer omskriven än Henrik Zetterberg...

Imorgon gör jag comeback på Lennys lektion. Blir förmodligen mycket snack kring lördagens derby mellan Åby och IBF. Henrik Lennermark, 38, eller Kim Karlsson, 18, vem vill man helst möta? Undertecknad gjorde en kort intervju med de båda idag. Resultatet ser ni på
www.webnews.textalk.com/knugen och klickar vidare till "Derbyduellen".

Christian Vieri aktuell för EM-spel. Hallå, Inzaghi, Totti, Gilardino, Quagliarella, Iaquinta och Rossi måste väl alla vara bättre anfallare?

På tal om handboll, förvånande att drygt en fjärdedel av "befolkningen" är missnöjda med Sveriges insats i handbolls-EM...


***

Jag tycker fortfarande att vi förlorade chansen på en semifinalplats mot Ungern. En seger där med ett par bollar hade räckt. Nu blir det inget Lillehammer, inga nya straffar, inga nya räddningar, inga nya smällar och ingen ny idrottshistoria kommer att skrivas.

Jag vill bara en gång för alla poängtera hur ofantligt vacker Kim Anderssons passning till Marcus Ahlm var, just mot Ungern. Kim sökte sig in för ett skott, stötte på patrull, la över bollen i fel hand (dvs. högerhanden) slängde in en perfekt macka till Ahlm som satte bollen i mål. Magiskt.

För övrigt anser jag, precis som Peter Wennman, att Sebastian Larsson ska spela från start i EM.

Jag har ett annat ess i skjortärmen också, men mer om det en annan gång.

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0