Costaricanerna hånskrattade - Jag gjorde detsamma



Märkligt att det blogginlägg som hade minst nationellt/internationellt samband hittills fått flest läsare. Kanske slår det stort med en lokal händelse? Nåja, åter över till en internationella scenen.

***

Igår kl. 23.15 lokal tid spelade det svenska fotbollslandslaget sin första landskamp 2008. Costa Rica stod för motståndet på en omtalad konstgräsplan kallad Estadio Ricardo Saprissa i San José. Ja, San José i Costa Rica, på västkusten verkar man minsann var USA-influerat. Nåja, de skulle få upprättelse.

För övrigt anser jag att det får vara slutsnackat gällande det missade planet nu. Skönt att se var Samuel Holméns komiska kommentar till Olof Lundh. Apropå Lundhs fråga om det missade planet svarade Holmén:

"Även den bästa kan göra misstag. Jag har hört att någon fått sin dator stulen också.."

Igår var Holmén inte sen att skratta bort händelsen igen - i direkt-TV. Jag förstår att han var på gott humör, Boråssonen...

***

Första 20 minuterna var trevande, Costa Rica trillade boll, Centeno var grym och Solís magnifik. Publiken och lagkamraterna hyllade också Paulo Wanchope som igår avslutade sin fotbollskarriär, och bara var en studsande passning från att bli målskytt i avskedet. När Wanchope byttes ut i den 30onde minuten blev blågult desto vassare. Att inte Rade Prica lyckades toffla in 1-0 efter Fredrik Stoors eminenta framspelning är ett mysterium. Och denna man har varit bofast i landslaget lika länge som Sidleds-Daniel. Det säger det mesta om Lars Lagerbäck.

Costaricanerna skrattade gott åt Pricas misstag. Ett hånskratt gjorde sig tydligt hörd över arenan. Det kanske var gräset, Rade? Det omtalade konstgräset.

Nåja, sådant har man i Borås också. Samuel Holmén visade prov på en fruktansvärd inställning och låg bakom det mesta. Han är ju van med gräset... Ishizakis framspelning i första halvlek, en djup innerskruvad crossboll, var vacker att skåda. Sorgligt nog lyckades målvakten rädda Holméns skott på ett imponerande sätt. Tyvärr var det svårt att veta vem som låg bakom de flesta av de övriga målchanserna. Producenten verkade ha druckit en back Costaricansk öl, eller en liter Whiskey kanske.

"Och nu är det farligt igen", skrek Ola Wenström. Då vevade producenten fortfarande repriser på Johan Wilands simpla "räddning" när han ånyo plockade ner ett inlägg. För tredje gången! Ur tre olika vinklar! Kom igen, nyktra till...

Jag hånskrattade, jag med!

***

Den andra halvleken präglades av Behrang Safaris magnifika inlägg (det var faktiskt Edman-klass på det, mot Bulgarien 2004) och glöm heller inte Samuel Holméns läckra volleyskott - med fel fot! 1-0!

För övrigt anser jag bytena av Niclas Alexandersson och Daniel Andersson är helt obefogade. Liksom, Alex gjorde sin 100e landskamp för några månader sedan. Vet inte Lagerbäck hans kapacitet? Då är det något som är fel. Och hade det inte varit bättre att testa Pontus Wernbloom på det defensiva mittfältet istället för Sidleds-Daniel? Vi vet att Daniel kan gå in i vilken landskamp som helst och inte göra bort sig (okej, mot Spanien var måttet rågat - men vem var inte dålig?) men vad tjänar svensk fotboll på att honom på bänken i EM? Det måste vara betydligt bättre med en ung lirare som kan vara med för att se och lära. Skulle Linderoth tvingas byta finns alltid Anders Svensson till hands. Förresten, var han med igår..?

***

Safari missade flyget, Wiland missade flyget, Holmén missade flyget, Ishizaki missade flyget. Men vänta, samtliga gjorde en helt klart godkänd insats. Kanske han dem med lite extra taktiksnack med Roland på flyget. Flyget till San José. I Costa Rica! Nåja, nog om det. Men Anders då, en annan Elfsborgare? Kom han med planet.. jo jag tror det.

***

På tal om Roland. Ola Wenström undrade vem han tyckt gjort störts intryck.

"Inhopparna Rönningberg och Larsson", svarade Roland. Ehh...?

Tur han inte frågade Lars i alla fall. Då hade det väl låtat så här:

"Daniel Andersson gör en stabil insats på mitten och Alexandersson visade att han varit med förr"...

Jo, visst. Men det är väl det som är tjusningen med "januari-turnén"; att man inte varit med förr?

***

Förresten, varför var Louay Chanko uttagen? Minns när jag såg DIF - Elfsborg på Råsunda i början på 2000-talet. Chanko var vänsterforward i ett tremannaanfall. Han var duktig, en riktig lirare. Men det var väl i så fall DÅ han skulle fåt testa på landslagsspel? Men nu, 28 år gammal, då får han chansen. Och så satt Pontus Wernbloom, 2007 års bästa mittfältare (jo, jag vet att han spelade anfallare också, men i grund och botten är han en defensiv mittfältare) i Allsvenskan, på bänken! Verkligen obefogat!

***

Tiden är inne för ris och ros...

5 - Exceptionellt bra
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Underkänd


Johan Wiland - Stabil insats, duktig i luftrummet, bra med fötterna, dock inte speciellt mycket att göra, kunde varit tydligare innan Sleymans rensning. 2.

Fredrik Stoor - Rolig att beskåda, modern ytterback, stabil defensivt, borde fått med sig en assist, fint passningsspel, debuterade med ett stort lugn. 4.

Mattias Bjärsmyr - Problem i inledningen, spelade upp sig, visade prov på ett solit mittbacksspel därefter, drog även på sig lagkaptensbindeln efter paus. 3.

Suleman Sleyman
- Spelade, precis som mittbackskollegan, upp sig. Missade grovt vid en rensning vilket kunde att ha gett utdelning för Costa Rica, helt okej insats ändå. 2.

Behrang Safari - En naturlig vänsterfot, en modern ytterback, enormt passningsskicklig, framspelningen till målet var suveränt, defensivt stabil, en av planens bästa. 4.

Louay Chanko - Virrig första 20, kom aldrig riktigt in i matchen, kan mer än så här, gjorde dock inte bort sig på något sätt. 2.

Stefan Ishizaki - Visade prov på varför han gång på gång är en av Allsvenskans främsta assistmakare, Blågults egen Beckham, en bra match men jag tror det finns mer att ta av. 3.

Samuel Holmén - Man of the match! Var den spelare som fick Sveriges negativa inledning att byta skepnad. Skapade fler målchanser än anfallasparet - tillsammans! Fick tecknet V att ändra bet ydelse. Han ville, han vågade och han värderade. Och så vann han matchen åt Sverige. 4.

Anders Svensson - Visade prov på rutin ett par gånger, genom att lösa situationer på ett klokt vis. I övrigt inte särskilt imponerande, trots att han var planens klart lysande stjärna. I meritlistan. Spelade dock bara 45 minuter.. Är en spelare som gjort sitt, men å andra sidan är han fortfarande en Lagerbäck-favorit. Och JA, han var med på planen, även om det var svårt att lägga märke till det. 2.

Dusan Djuric - Hade höga förväntningar på bolltrollaren. Gjorde en skaplig match, men var underlägsen Holmén. Visade dock prov på mognad i spelet och var vid flera tillfällen klok i sitt värderande. Är inte den optimala anfallaren, hade nog trivts bättre på Anders Svenssons position. 3.

Rade Prica - Osynlig matchen igenom. Enda gången han visade sig var när han missade det öppna målet. Publiken skrattade åt Rade som också blev utbytt. Hade en otacksam roll på topp där bollarna knappast var mycket att jobba med. Prica kan mer än så här, och har mycket att bevisa för att knipa en plats i min EM-trupp. 1.

***

Inhoppare i matchen var Oskar Rönningberg, Peter Larsson, Daniel Andersson, Andreas Dahl, Niclas Alexandersson och Johan Oremo. Mest speltid av dessa fick Andreas Dahl. Denne var tämligen osynlig och verkar ha inspirerats av Anders Svensson. Ingen av de övriga spelarna lirade mer än 22 minuter vilket är för lite tid för att betygsättas.

Andras Dahl får dock en svag 2.

***

Vilka spelare steg i kurs hos mig och finns för tillfället uttagna i min preliminära 23-mannatrupp till EM då?
Jo, Wiland, Safari och Holmén.

Prica, Andersson och Fredrik Stenman har fått ge vika.

Stoor, Djuric, Bjärsmyr, Ishizaki och Oremo har fortfarande chansen men behöver visa mer. Wernbloom och Elm får förhoppningsvis visa sitt register mot USA. Kanske stiger oddsen då?

***

På tal om en lokal nyhet. Kul att åtminstone ett innebandylag från Östergötland kan bjuda på skönkonst i division 1. Se och njut på KFUM Linköpings lagkapten Jocke Karlsson. Själv blev jag nyligen uppmanad av Martin att göra en liknande straff, får väl se om det blir någon straffläggning på träningen idag... ha ha

http://www.youtube.com/watch?v=kuBmMlpPSOE&eurl=http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.614963

***

En onykter producent, en skelögd Rade Prica och ett Sverige som tog revansch på Hernán Medford i en träningsmatch efter 17 år. Jag skrattar åt elendet. Nåja, skönt att det finns människor som Samuel Holmén i alla fall.

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0