Money talks - Svensk fotboll tystnar



En tjock plånbok är status. Det visste du väl? Den som kan flasha med VISA-kortet och köpa fina bilar, det är den som verkligen har lyckats som idrottare. Det kanske var så Dusan Djuric tänkte när han lämnade Halmstad BK?

FC Zürich har värvat en av Allsvenskans främsta unga spelare, för en spottsumma. 10 miljoner fick HBK. Kanske är det den schweisiska lönen som ligger till grund för miljöombytet. Allvarligt talat, vem vill lira i FC Zürich? Jo, den som vill ha pengar. Den som vill ha en tjock plånbok. Om inte Lars Lagerbäck vore just Lars Lagerbäck hade Dusan varit en av delarna i svensk fotbolls framtid. Något som skulle innebära en landslagsplats.



Alla gör sitt val. Men jag tycker Dusan skulle passat bra i Serie A. Tempot är lägre än i Spanien och England. Där tillämpas god teknik, ett bra spelsinne och vem gillar inte en lirare? Visst, jag kanske har lite höga tankar om Dusan. Så sent som inför den Allsvenska starten minns jag mig påså att Dusan inte var en av de främsta lirarna i Allsvenskan. Ishizaki var den bästa, enligt mig. Det var han kanske. Men avslutningen på säsongen, Dusans avslutning. Den var magnifik. Inte lika magnifik som Pontus Wernblooms kanske, men ändå magnifik. Men Zürich liksom?

Okej, det är ett topplag. I Schweiz. Det kan ge uttrymme för spel i Europa. Ni såg ju hur det gick för FC Thun. Champions League. Även om det var helt otroligt, ett sämre lag kan väl knappast spelat mästarcupen? Sedan bör det väl nämnas att den liga Dusan Djuric kommer till inte håller speciellt mycket högre standard än Allsvenskan. Eller?

Liksom hur upphetsande låter det. FC Zürich - FC Thun. Eller, AIK - Djurgården. Ja, det går att vrida och vända på det en hel del.

Djuric kommer i alla fall tjäna mer pengar än Tomas Zvirgzdauskas. Och det är ju kul, för honom.

Men hur kul är det för svensk fotboll? Sveriges blivande storstjärna lämnar Sverige för FC Zürich. Är det underligt att vi aldrig lyckas ta oss ut i Europa? Nej. och märk att det är ett stort NEJ!



Ifjol: Samuel Holmén bekräftar en flytt mitt under pågående Champions League-kval. Han lämnar Sverige för Danmark (ja, ni vet. det är mycket cash i Danmark.. men förvisso en bättre liga, men man kan ju locka med pengar liksom..) Emra Tahirovic lämnar HBK för Lille. Stjärnskottet som spelat ett dussin matcher i Allsvenskan blev proffs. Det låter knappast rimligt. Nu är han på väg bort från Lille.. Konstigt? Knappast! Jon Jönsson lämnade Elfsborg strax innan CL-äventyret skulle inledas. Proffs. Grattis. Money talks.

Nu: Dusan Djuric lämnar Allsvenskan. Albin Ekdal lämnar BP. Tänk om en svensk storklubb (har vi någon?) kunde försöka värva unga hungriga spelare. Nu ska Ekdal till Turin, lära sig italienska och äta spaghetti. Det är väl alltid något. Och så få pengar förstås. Sedan kommer han lånas ut och spela i Serie C eller dylikt. Det låter bra. Tydligen mer upphetsande än att spela i IFK Göteborg eller Elfsborg. Och kanske det värsta av allt. Ja, värre än FC Zürich! Niklas Sandberg lämnade AIK för spel i Rumänien! Ja, ni hörde rätt. Money talks. Och som grädde på moset. Djurgården säljer talangen Patrick Amoah till Ciudad de Lorquí. Vilken liga undrar ni? Den spanska fjärde divisionen säger jag. Hör och häpna. Amoah född 86 är i mina ögon en duktig spelare. Alldeles för bra för att spela i Ciudad de Lorquí. Liksom, kunde inte något Allsvenskt lag köpa honom? Jag glömmer aldrig när jag satt på Stockholm Stadion. Ibrahim Ba och Patrick Amoah byttes in. Den förstnämnde, en före detta världsstjärna. Den andre, en blivande. Pang. Mål direkt. Vackert. Amoah är bra, det vet jag. Synd att Allsvenskan går miste om ännu en ung spelare. Och på tal om FC Zürcih. Tydligen har de värvat Andrés Vasquez också. Visst var hans "rebona" ett av de vackrare målen vi sett i Allsvenskan. Men sedan skadade sig Vasquez, och efter det hörde vi inte särskilt mycket om honom. En rebona, sedan proffs. Money talks.



Mitt i alla spelarflykter finns det EN som gör det rätta. Johan Oremo. Att stanna I Gelfe kanske inte är det optimala, men det kan vara det som gör honom till en ny Johan Elmander till sist. Konstigt bara att varken Göteborg eller Elfsborg (som i mitt tycke är svensk fotbolls framtid) lyckades värva honom, eller ens försökte. DIF var nära och HIF likaså. Money talks. Förstås.

Det kommer dröja innan Sverige får ge sig ut i Champions League igen. Be sure. En tjock pånbok är status. Alla klubbdirektörer och kassörer och allt vad det heter, de är inte alltid beredda att gör av med ett par miljoner. Det ger inte spelarna någon annan chans än att flytta.

Även om klubbadressen heter FC Zürich.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0