Värna om miljön - Se på film, Lagerbäck



Det var på något sätt ganska oväntat. Ändå inte. Man har liksom vant sig vid att Lars Lagerbäck jämt och ständigt kommer hålla fast vid sina gamla stöttespelare. Dem där lirarna som alltid kan gå in i en landskamp, göra sitt och åka hem med en svag trea i sportbladets matchreferat. Det spelar ingen riktig roll om det är Lichtenstein eller Brasilien vi möter. Jag talar om Daniel Andersson, Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Andreas Johansson och Rade Prica. Det är knappast spelare vi vinner matcher med.

Varför jag just nämner dessa namn är för att Robbie Lauler (Robert Laul) bloggade på Sportbladet och idag stolt (ja, som vanligt) meddelade att dessa spelare med all sannolikhet spelar från start i söndagens möte med USA.

***

Januariturnén som Sverige tradionellt gör varje år handlar i grund och botten om att låta spelare som annars inte representerar blågult få chansen. Detta på grund av att inga proffesionella spelare är tillgängliga. Det var just så Behrang Safari och Fredrik Stoor imponerade mot Costa Rica - eftersom de fick chansen.

Tydligen är inte Lagerbäck allt för säker på var han har sina "stjärnor" just nu, eller? Varför låter han inte Wernbloom vikariera på det defensiva mittfältet, eller Chanko i och med att han ändå är uttagen? Eller varför får inte Wernbloom och Oremo chansen på topp - tillsammans? Varför får inte Safari förnyat förtroende istället för en högerfotad Stoor på vänsterkanten? Varför får inte broder Elm chansen när han ändå rest jorden runt? Lagerbäck är en knepig man. Om han är klok det vetifan. Duktig på att föra oss till mästerskap, det är han allt. Men väl där har han alltid problem. Det beror på att Lars inte lyckats forma ett tillräckligt bra landslag. Det är inte speciellt många spelare i landslaget som kan skicka oss vidare i en turnering. Ibra, Ljungberg, Elmander.. En spelare som inte nätat på två år, en som ständigt är skadad och en som aldrig deltagit i ett stort mästerskap. Jag ryser nästan, och definitivt inte av välbehag. EM kan bli det sista stora mästerskapet på många, många år.

***

Om nu Lagerbäck åter vill testa säkra kort som redan nämnda Andersson, Alexandersson, Johansson, Svensson och Prica. Varför reser han då jorden runt? Vore det inte rent ekonomiskt smartare att se en videofilm framför tv:n, Lagerbäck? Kanske Lagervbäck inte är så klok trots allt.. Eller är det helt enkelt så att de offensiva platserna redan är bokade till EM? Kanske det. Kanske är det bara de defensiva delarna där det fortfarande finns konkurrens.

***

Mikael Nilsson, Daniel Majstorovic och Fredrik Stenman eller Fredrik Stoor, Mattias Bjärsmyr och Behrang Safari? Konkurrens är ordet, i min mening. Men i och med att de offensivare delarna verkar mer svårflörtade känns det som att de givna korten lika gärna kan balanseras med unga, hungriga spelare med betoning för "se och lär".

Varken Ljungberg, Allbäck eller Svensson kommer följa med till VM i Sydafrika. Det finns säkert fler. Är det inte lämpligare att låta unga förmågor följa med - redan nu? Det känns som det i alla fall.

***

Nu verkar det istället som Lagerbäck lurar skattebetalarna på pengar, åker jorden runt, njuter av Daniel Anderssons sidledspassningar och gassar i solen. Jag förstår att han har roligt, den där Lars. Men vore det inte enklare att se en inspelad film från 2007. Titeln? Malmö FF - IFK Göteborg. Detta istället för att släppa ut tonvis med avgaser i och med en flygresa, som ändå inte behöver genomföras...

I "januariturnén" är det viktigaste inte att vinna, utan att delta. Det är i alla fall min åsikt.

| Jimmy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0